Brigham Young University hologram
In 2018 bracht het team van BYU het nieuws uit dat ze een echt 3D–hologram hadden gemaakt. Ze noemen het liever een ‘volumetrisch beeld’. De oplossing gebruikt een laser om kleine deeltjes op te vangen en hun bewegingen te controleren om een beeld te creëren. Dit is precies de reden waarom deze techniek “alleen in het laboratorium” wordt genoemd, omdat het gevaarlijk kan zijn om te maken en kan leiden tot ernstige brandwonden.
Extra gekleurde lasers verlichten het deeltjespad en maken het zichtbaar. Denk aan dit als die oude fotografietruc die lange blootstelling (lange sluitertijd) gebruikt om ’s nachts met fakkels te’ schrijven ‘, maar in plaats van zaklampen en camera’s heb je lasers en, nu ja, een pak meer lasers nodig.
Onzichtbare laser stralen
De techniek maakt gebruik van krachten die worden overgebracht door een set bijna onzichtbare laserstralen. Die vangen een enkel deeltje – van een plantaardige vezel genaamd cellulose – op en verwarmen deze gelijkmatig. Dat stelt onderzoekers in staat om de cellulose rond te duwen en te trekken. Een tweede set lasers projecteert zichtbaar licht (rood, groen en blauw) op het deeltje en verlicht het terwijl het door de ruimte beweegt. Mensen kunnen beelden niet onderscheiden met snelheden hoger dan 10 per seconde, dus als het deeltje snel genoeg wordt verplaatst, verschijnt het traject als een ononderbroken lijn – als een sterretje in het donker. “
This Post Has 0 Comments