Opschalen
Vanuit de wereld van beeldschermen is er een nieuwe term overgewaaid. “Ultra HD upscaling” of afgekort UHD. Opschalen is echter geen unieke functie, maar laat 4K-tv’s alleen werken met videoformaten met lagere resolutie, zoals 1080p en 720p. Opschalen betekent dat inhoud met een lage resolutie uw hele tv-scherm vult.
Resolutie bestaat op fysiek en visueel niveau
Voordat we opschalen, moeten we het concept van beeldresolutie begrijpen. In één oogopslag is het een relatief eenvoudig concept. Een afbeelding of video met een hoge resolutie ziet er “beter” uit dan een afbeelding of video met een lage resolutie.
We vergeten echter enkele belangrijke aspecten, namelijk het verschil tussen fysieke resolutie en optische resolutie. Deze aspecten werken samen om een goed imago te creëren en vormen de basis voor het begrijpen van opschaling. We gaan ook de pixeldichtheid behandelen – maar maak je geen zorgen – we houden het kort en krachtig.
Fysieke resolutie: De fysieke resolutie wordt eenvoudigweg ‘resolutie’ genoemd. Dit is het aantal pixels op een scherm. Een 4K-tv heeft meer pixels dan een 1080p-tv. Een 4K-beeld is vier keer zo groot als een 1080p-beeld. Alle 4K-schermen, ongeacht hun grootte, bevatten hetzelfde aantal pixels. .
Optische resolutie: Wanneer een foto er scherp uitziet en een duidelijk dynamisch bereik heeft, heeft deze een hoge optische resolutie. Tv’s verspillen soms hun hoge fysieke resolutie door video weer te geven met een waardeloze optische resolutie. Dit leidt tot wazige beelden en contrast.
Pixeldichtheid: het aantal pixels per inch op een scherm. Alle 4K-schermen bevatten hetzelfde aantal pixels. Maar op kleinere 4K-schermen liggen de pixels dichter bij elkaar, dus hebben ze een hoge pixeldichtheid. Een 4K-iPhone heeft bijvoorbeeld een hogere pixeldichtheid dan een 70-inch 4K-tv. We noemen dit om het idee te versterken dat de schermgrootte niet hetzelfde is als de fysieke resolutie en dat de pixeldichtheid van een scherm de fysieke resolutie niet definieert.
This Post Has 0 Comments